Τένις: Κινδυνεύει με τετραετή αποκλεισμό η ΣαράποβαΣάλο έχει προκαλέσει στο παγκόσμιο τένις η παραδοχή της Μαρία Σαράποβα πως απέτυχε να περάσει με επιτυχία το τεστ αντιντόπινγκ στο «Open» της Αυστραλίας.

Η 28χρονη Ρωσίδα πρωταθλήτρια, πέντε φορές κάτοχος grand slam, δεν έχει αγωνιστεί από τότε που ηττήθηκε στους προημιτελικούς της Μελβούρνης τον περασμένο Ιανουάριο από τη Σερένα Ουίλιαμς, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από απανωτούς τραυματισμούς.

Η ουσία που βρέθηκε θετική, όπως παραδέχθηκε η ίδια, είναι το «meldonium», ενώ πρόσθεσε πως δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για τη λίστα με τα απαγορευμένα συστατικά για το 2016, που είχε στείλει η παγκόσμια οργάνωση κατά του ντόπινγκ τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Ρωσίδα εξήγησε πως δε γνωρίζει λεπτομέρειες, ο δικηγόρος της όμως κάνει λόγο για πολύ βαριά τιμωρία, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα τέσσερα χρόνια αποκλεισμού.

«Η Μαρία είπε πως δε γνωρίζει ποια μπορεί να είναι η τιμωρία της. Ο δικηγόρος της λέει πως η τιμωρία αποκλεισμού φτάνει τα τέσσερα χρόνια για εσκεμμένη χρήση, δύο χρόνια για ακούσια χρήση, ενώ μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο, ανάλογα με τις περιστάσεις» ανέφερε σχετικά το «ESPN». Η Σαράποβα εξήγησε πως βρέθηκε θετική στην ουσία «meldonium», την οποία όμως χρησιμοποιούσε εν γνώσει της από το 2006, επικαλούμενη οικογενειακό πρόβλημα υγείας – κάτι που θα χρειαστεί να αποδείξει.

Το «meldonium», το οποίο χορηγείται στη Σαράποβα τα 10 τελευταία χρόνια και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ασθενών με διαβήτη και χαμηλό μαγνήσιο, είναι ένα από τα σκευάσματα που απαγορεύτηκε από την WADA την 1η Ιανουαρίου 2016. Στο μεταξύ, η διεθνή ομοσπονδία αντιντόπινγκ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο έλεγχος στη Ρωσία πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου, ωστόσο δεν διευκρινίζεται η ποινή της μέχρι να παρθεί απόφαση για την υπόθεση.

Η ρωσική ομοσπονδία του τένις, πάντως, πιστεύει πως η Σαράποβα θα είναι στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο, υποστηρίζοντας πως δεν φέρει ευθύνη για τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Σαμίλ Ταρπίστσεφ, τόνισε σχετικά: «Η Μαρία δεν ήξερε πως είναι απαγορευμένη ουσία. Πιστεύω πως θα είναι στους Ολυμπιακούς, καθώς άλλοι ευθύνονται για όλα αυτά.»


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016, 12:09