Εκατόν είκοσι χρόνια από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων- Σπάνιες φωτογραφίες

Συμπληρώνονται 120 χρόνια σήμερα από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Γάλλο βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν. Ως τόπος διεξαγωγής των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ορίστηκε η Αθήνα ύστερα από πρόταση του Έλληνα εκπροσώπου Δημητρίου Βικέλα.

Η ανάληψη των Αγώνων έφτασε στα όρια του εθνικού παραληρήματος για την μικρή και φτωχή τότε Ελλάδα. Όλοι εργάζονταν πυρετωδώς για την επιτυχία της διοργάνωσης που τη θεωρούσαν εθνική υπόθεση.

Το Παναθηναϊκό Στάδιο όπου πραγματοποιήθηκαν τα αγωνίσματα του στίβου, η γυμναστική, η άρση βαρών και η πάλη, η τελετή έναρξης και λήξης των Αγώνων, καθώς και ο τερματισμός του Μαραθωνίου, ξαναχτίστηκε από την αρχή με χρήματα που διατέθηκαν από την κληρονομιά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ.

Στις 6 Απριλίου 1896 στέφεται ο πρώτος Ολυμπιονίκης των σύγχρονων Ολυμπιάδων.

Ήταν ο 27χρονος Αμερικανός Τζέιμς Μπρένταν Κόννολλυ, που είχε νικήσει στο τριπλούν με 13,71 μ. Ωστόσο, σύμβολο της πρώτης Ολυμπιάδας έγινε ο 24χρονος τότε Mαρoυσιώτης, Σπύρος Λούης. Ήταν εκείνος που νίκησε στην απόστασn, που έτρεξε ο αρχαίος μαραθωνοδρόμος Φειδιππίδης μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων στο Μαραθώνα.

Ήρωας της πρώτης Ολυμπιάδας ήταν ο Σπύρος Λούης ο οποίος αποθεώθηκε από τους θεατές και η νίκη του στο Μαραθώνιο πέρασε στην ιστορία! Ωστόσο, ο… νερουλάς από το Μαρούσι δεν συμπεριλαμβάνονταν ανάμεσα στους γνωστούς αθλητές της εποχής. Για την ακρίβεια δεν υπήρξε ποτέ αθλητής.

Κι όμως ο 24χρονος τότε Mαρoυσιώτης έγινε σύμβολο του Mαραθωνίου και ο πιο γνωστός στα πέρατα του κόσμου Ολυμπιονίκης της πρώτης Ολυμπιάδας επειδή πρώτος αυτός νίκησε στην απόσταση που έτρεξε ο αρχαίος μαραθωνοδρόμος Φειδιππίδης μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων στο Μαραθώνα.

Ο Σπύρος Λούης που είχε γεννηθεί το 1872 και πέθανε το 1940 δεν ξαναπήρε ποτέ του μέρος σε άλλο Μαραθώνιο και ίσως ήταν αυτό που συντήρησε το θρύλο του…Η είσοδος του σημαιοφόρου Σπύρου Λούη στο ΣτάδιοΟμάδα αθλητών που πήραν μέρος τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της νεότερης ιστορίας το 1896Οι Αμερικανοί αθλητές Λέιν, Τζέιμσον, Γκάρετ και Τάιλορ μετά από προπόνηση, μπροστά στο τούνελ του σταδίου.Ο Αυστραλός δρομέας Έντουιν Φρανκ παραλαμβάνει από τον βασιλιά Γεώργιο Α’ τα διπλώματα για τις νίκες του στα 800 και 1500 μέτρα.

Το Κύπελλο του Σπύρου Λούη

Πηγή:Life

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού